ЕЗ: АД ЕСМ самоиницијативно ќе си пресметува цена на јаглерод како подготовка до задолжителното законодавство

ЕЗ: АД ЕСМ самоиницијативно ќе си пресметува цена на јаглерод како подготовка до задолжителното законодавство

АД ЕСМ ја извести Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на ,,цена на јаглерод”, како подготовка на компанијата до воведувањето на задолжителното законодавство кое, усогласено со европските и светските енергетски и климатски трендови, ќе наметне повисоки цени за електричната енергија која ке биде произведувана од јаглен. За интерните потреби на компанијата, цената на електричната енергија произведена од термоелектраните ќе биде земана предвид со […]

ПОВЕЌЕ

Радио интервју на директорот Ковачевски

Радио интервју на директорот Ковачевски

Интервју на генералниот директор на АД ЕСМ, м-р Васко Ковачевски, за емисијата АКТУЕЛНО на Македонско радио Радио Скопје. Теми за разговор беа потпишаните меморандуми за инвестиции во терминалот за течен гас и во гасна електрана во Александропули, Грција, потоа енергетската транзиција и супституцијата на производството на електрична енергија од јаглен во РЕК Битола со други почисти капацитети, ревитализацијата на хидроелектраните, проектите за фотонапонските електрани, и […]

ПОВЕЌЕ

Премиерот Заев: Со потпишаните договори за инвестиции во Александруполи ја осигуруваме енергетската иднина

Премиерот Заев: Со потпишаните договори за инвестиции во Александруполи ја осигуруваме енергетската иднина

„Официјално ја зацврстуваме соработката на полето на енергетиката со компании од соседна Република Грција. За таа цел  се потпишани Меморандуми за соработка за реализација на проектите: Терминал на течен природен гас Александруполи, обезбедување на капацитет за природен гас и Гасната централа Александруполи“, истакна премиерот Зоран Заев на денешното потпишување на трите меморандуми за соработка помеѓу Националните енергетски ресурси „НЕР АД“ Скопје и „Елени Асмина Копелозу“, […]

ПОВЕЌЕ

Политика за користење колачиња

Што се колачињата (cookies)? Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки коишто се зачувуваат во вашиот компјутер или мобилен телефон кога ќе посетите определена веб-страница. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од самите веб-страниците што ги посетувате и да помогнат за ваша идентификација кога повторно ќе ја отворите истата веб-страница. Текстуалните датотеки можат да бидат постојани или привремени. Постојаните колачиња (cookies) остануваат во вашиот компјутер […]

ПОВЕЌЕ

Техничка поддршка од УСАИД преку изготвување програма за модернизација на АД ЕСМ

Техничка поддршка од УСАИД преку изготвување програма за модернизација на АД ЕСМ

  Во рамките на билатералната соработка на УСАИД и Р.Северна Македонија, АД ЕСМ доби техничка поддршка од страна на УСАИД во вид на проект за модернизација на работењето на компанијата. Проектот го изработи американската фирма за консултантски и инженерски услуги Tetra Tech. Inc, како Програма за модернизација на АД ЕСМ. Програмата е изготвена врз основа на сеопфатна анализа на работењето на ЕСМ, и нуди решенија […]

ПОВЕЌЕ

ЈАВЕН ПОВИК Бр. 01-2/2021 за прибирање на понуди за набавка на Mазут M-1 НС

Потпишан оглас за мазут

ПОВЕЌЕ

Работен состанок на Управниот одбор на АД ЕСМ со ЗПВРСМ Фатмир Битиќи

Работен состанок на Управниот одбор на АД ЕСМ со ЗПВРСМ Фатмир Битиќи

Работен состанок на генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски и Управниот одбор на компанијата со ЗПВРСМ Фатмир Битиќи. Тема на состанокот беа повеќе прашања од работењето на АД ЕСМ, како и утврдувањето динамика за редовни средби, со оглед на важноста на Друштвото за енергетскиот сектор и за вкупната економија во државата.

ПОВЕЌЕ

РЕК Битола ги следи и реализира еколошките процеси со многу побрза динамика во последните три години

РЕК Битола ги следи и реализира еколошките процеси со многу побрза динамика во последните три години

Од 2017 година, на РЕК Битола му е од исклучителна важност запазувањето на еколошките норми во работењето при производството на електрична енергија. За разлика од порано, комбинатот и АД ЕСМ во последните три години со забрзано темпо ги следат и реализираат бројните еколошки процеси за кои имаат преземено обврска и со кои треба државата да се прилагоди на високите европски стандарди за минимум емисии при […]

ПОВЕЌЕ

ЈАВЕН ПОВИК Бр. 01-01/2021 за прибирање на понуди за набавка на јаглен за потребите на РЕК Осломеј

3 Javen povik 2021

ПОВЕЌЕ

Известување за избор на квалификувани кандидати за Квалификациски систем бр.17984/2020(инт.бр01-68/2020)

Известување за квалификувани кандидати

ПОВЕЌЕ