Full 1
Full 2
slide-bager
previous arrow
next arrow

ЕСМ ДНЕВНО ПРОИЗВОДСТВО

2265 MWh
Хидроелектрани
4085 MWh
Термоелектрани
671 MWh
Ветерници

КОТИ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Минимална кота 693,10 м.н.в.        Максимална кота 693,75 м.н.в.       Денешна кота 693,18 м.н.в.

ПРОИЗВОДСТВО

КАДЕ ПРОИЗВЕДУВАМЕ И КАКО

ЕНЕРГЕТСКА МАПА НА ЕСМ
ТЕРМОЕНЕРГИЈА
ЕНЕРГИЈА ОД ВОДА
ЕНЕРГИЈА ОД ВЕТЕР

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Свесни за неопходноста да ја заштитиме животната средина нашата компанија ги презема сите чекори за заштита на животната средина.

ПОВЕЌЕ

РАЗВОЈ И ИНВЕСТИЦИИ

ТЕКОВНИ И ПЛАНИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ НА АД ЕСМ

Фотоволтаични електрани ФЕ Осломеј 1, ФЕ Осломеј 2 и ФЕ Осломеј 3 – ЈПП Во нашата земја, термоелектраните на јаглен и хидроелектраните се главните производствени капацитети на електрична енергија, а во одреден процент се застапени обновливите извори на енергија – ветерот и сонцето. Од целото производство на електрична енергија во […]

ПОВЕЌЕ
 

ПРЕС ЦЕНТАР

КОВАЧЕВСКИ: ЕНЕРГЕТСКАТА ТРАНСФОРМАЦИЈА ПОЧНА ОД ОСЛОМЕЈ

КОВАЧЕВСКИ: ЕНЕРГЕТСКАТА ТРАНСФОРМАЦИЈА ПОЧНА ОД ОСЛОМЕЈ

ПРОДОЛЖУВАМЕ СО ИНВЕСТИЦИИ ВО СОНЧЕВИ И ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ Како компанија, ние веќе ја почнавме енергетската трансформација – конкретно во РЕК Осломеј. Како што може да се види, во тек е изградбата на нашата сопствена 10-мегаватна фотонапонска електраната и уште една таква е во процедура за добивање документација. Го потпишавме и […]

ПОВЕЌЕ
ДОДЕЛЕНИ ПОВЕЌЕ ИНВЕРТЕРИ ОД ПЛАНИРАНИТЕ ВО АКЦИЈАТА ,,10 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА 10 ИЛЈАДИ ИНВЕРТЕРИ”

ДОДЕЛЕНИ ПОВЕЌЕ ИНВЕРТЕРИ ОД ПЛАНИРАНИТЕ ВО АКЦИЈАТА ,,10 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА 10 ИЛЈАДИ ИНВЕРТЕРИ”

Акцијата ,,10 милиони евра за 10 илјади инвертери” донесе повеќе високоефикасни инвертер клими за домаќинствата од тоа што се очекуваше. Акцијата спроведена во Скопје, Тетово, Кичево и Битола во текот на 2020/2021 со средства од АД ЕСМ во износ од 10 милиони евра и со одлука на Владата на Р. […]

ПОВЕЌЕ
КОВАЧЕВСКИ: АД ЕСМ ЌЕ ГО ЗГОЛЕМИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

КОВАЧЕВСКИ: АД ЕСМ ЌЕ ГО ЗГОЛЕМИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

СТОПАНСТВОТО ЌЕ СЕ ЗАШТИТИ ОД ЦЕНОВЕН ШОК, А ЌЕ СЕ ОСТВАРИ И ДОПОЛНИТЕЛЕН ПРИХОД  ЗА КОМПАНИЈАТА И ЗА ДРЖАВАТА Цените на електричната енергија на регионалните берзи се за три пати зголемени, и од 56 е/MWh пред неколку месеци, сега цените се движат меѓу 140 и 170 е/MWh и нема најава […]

ПОВЕЌЕ