(Македонски) ВИДЕО: НОВАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ВО РЕК БИТОЛА

(Македонски) ВИДЕО: НОВАТА МЕХАНИЗАЦИЈА ВО РЕК БИТОЛА

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

(Македонски) НИВОТО НА ДЕБАРСКОТО ЕЗЕРО НАД ПРОСЕКОТ ЗА ОВОЈ ПЕРИОД ОД ГОДИНАТА

(Македонски) НИВОТО НА ДЕБАРСКОТО ЕЗЕРО НАД ПРОСЕКОТ ЗА ОВОЈ ПЕРИОД ОД ГОДИНАТА

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

MORE

(Македонски) ДОДЕЛЕНИ 10 ДОГОВОРИ ЗА СТИПЕНДИИ

(Македонски) ДОДЕЛЕНИ 10 ДОГОВОРИ ЗА СТИПЕНДИИ

Sorry, this entry is only available in Macedonian.

MORE

ФОТОНАПОНСКИ ЕЛЕКТРАНИ БИТОЛА 60 MW И 100 MW – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

ФОТОНАПОНСКИ ЕЛЕКТРАНИ БИТОЛА 60 MW И 100 MW – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

Повик за претквалификација за избор на консултант за изработка на фисибилити студија за проектот Фотонапонски електрани Битола 60 MW и 100 MW. АД ЕСМ ги информира сите заинтересирани компании да се пријават на порталот за е-набавки на GTAI (Germany Trade & Invest) која е економска развојна агенција на Сојузна Република Германија (www.gtai.de) и TED (Tenders Electronic Daily) која е електронска тендерска платформа на Европска Унијa (www.ted.europa.eu). […]

MORE

ПАРК НА ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ МИРАВЦИ – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

ПАРК НА ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ МИРАВЦИ – ПОВИК ЗА ПРЕТКВАЛИФИКАЦИЈА

Повик за претквалификација за избор на консултант за изработка на фисибилити студија за проектот Парк на ветерни електрани Миравци АД ЕСМ ги информира сите заинтересирани компании да се пријават на порталот за е-набавки на GTAI (Germany Trade & Invest) која е економска развојна агенција на Сојузна Република Германија (www.gtai.de) и TED (Tenders Electronic Daily) која е електронска тендерска платформа на Европска Унијa (www.ted.europa.eu). Заинтересираните компании […]

MORE

Нов грејдер од денес е дел од механизацијата на РЕК Битола

Нов грејдер од денес е дел од механизацијата на РЕК Битола

Новата градежна машинa во РЕК Битола ќе се користи за правење на траси за транспортните траки при влечење и монтажа на транспортни единици, како и за изработка и рамнење на пристапни патишта во рудниците. Грејдерот е со моќност од 147 kW и тежина од 17.200 килограми. Производител на машината е Liu Gong, компанија во чија сопственост е полската Stalоwa wola, во рудниците на РЕК Битола […]

MORE

ЗАЕВ: СЕ РЕАЛИЗИРА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА, 70 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

ЗАЕВ: СЕ РЕАЛИЗИРА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕНЕРГЕТИКАТА, 70 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ИЗГРАДБА НА ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА ВО ОСЛОМЕЈ

„Ми претставува голема чест и задоволство што денес и официјално се потпишуваат договорите за изградба на фотонапонска електрана во Осломеј од 100 мега-вати. Станува збор за една од најголемите инвестиции во енергетиката, поточно во обновливите извори за производство на електрична енергија. Вредност на инвестицијата е 70 милиони евра, а ова постапка успешно ја завршивме по пат на јавно – приватно партнерство“, рече премиерот Заев на […]

MORE

АД ЕСМ свика меѓуинституционален состанок во ХЕЦ Тиквеш за мерки за подобрување на нивото на акумулацијата

АД ЕСМ свика меѓуинституционален состанок во ХЕЦ Тиквеш за мерки за подобрување на нивото на акумулацијата

На иницијатива на АД ЕСМ денеска се одржа меѓуинституционален состанок во хидроелектраната Тиквеш во Кавадарци во врска со актуелни прашања поврзани со акумулацијата Тиквеш, водостојот на езерото, производството на електрична енергија, наводнувањето на Тиквешко поле во периодот кој следува, како и другите дејности кои зависат од водата во акумулацијата и нејзиното ниво. Покрај раководството на АД ЕСМ, на состанокот присуствуваа министерот за земјоделство, шумарство и […]

MORE

ЕЗ: АД ЕСМ самоиницијативно ќе си пресметува цена на јаглерод како подготовка до задолжителното законодавство

ЕЗ: АД ЕСМ самоиницијативно ќе си пресметува цена на јаглерод како подготовка до задолжителното законодавство

АД ЕСМ ја извести Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на ,,цена на јаглерод”, како подготовка на компанијата до воведувањето на задолжителното законодавство кое, усогласено со европските и светските енергетски и климатски трендови, ќе наметне повисоки цени за електричната енергија која ке биде произведувана од јаглен. За интерните потреби на компанијата, цената на електричната енергија произведена од термоелектраните ќе биде земана предвид со […]

MORE

Радио интервју на директорот Ковачевски

Радио интервју на директорот Ковачевски

Интервју на генералниот директор на АД ЕСМ, м-р Васко Ковачевски, за емисијата АКТУЕЛНО на Македонско радио Радио Скопје. Теми за разговор беа потпишаните меморандуми за инвестиции во терминалот за течен гас и во гасна електрана во Александропули, Грција, потоа енергетската транзиција и супституцијата на производството на електрична енергија од јаглен во РЕК Битола со други почисти капацитети, ревитализацијата на хидроелектраните, проектите за фотонапонските електрани, и […]

MORE