Full 1
Full 2
slide-bager
previous arrow
next arrow

ЕСМ ДНЕВНО ПРОИЗВОДСТВО

1602 MWh
Хидроелектрани
6543 MWh
Термоелектрани
0 MWh
Ветерници

КОТИ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Минимална кота 693,10 м.н.в.        Максимална кота 693,75 м.н.в.       Денешна кота 693,23 м.н.в.

ПРОИЗВОДСТВО

КАДЕ ПРОИЗВЕДУВАМЕ И КАКО

ЕНЕРГЕТСКА МАПА НА ЕСМ
ТЕРМОЕНЕРГИЈА
ЕНЕРГИЈА ОД ВОДА
ЕНЕРГИЈА ОД ВЕТЕР

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Свесни за неопходноста да ја заштитиме животната средина нашата компанија ги презема сите чекори за заштита на животната средина.

ПОВЕЌЕ

РАЗВОЈ И ИНВЕСТИЦИИ

ТЕКОВНИ И ПЛАНИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ НА АД ЕСМ

Фотоволтаични електрани ФЕ Осломеј 1, ФЕ Осломеј 2 и ФЕ Осломеј 3 – ЈПП Во нашата земја, термоелектраните на јаглен и хидроелектраните се главните производствени капацитети на електрична енергија, а во одреден процент се застапени обновливите извори на енергија – ветерот и сонцето. Од целото производство на електрична енергија во […]

ПОВЕЌЕ
 

ПРЕС ЦЕНТАР

ЕБРД ЈА НОТИРА УСПЕШНАТА РЕАЛИЗАЦИЈА НА СОЛАРНАТА ЕЛЕКТРАНА ОСЛОМЕЈ, КРЕДИТИРАНА ОД БАНКАТА

ЕБРД ЈА НОТИРА УСПЕШНАТА РЕАЛИЗАЦИЈА НА СОЛАРНАТА ЕЛЕКТРАНА ОСЛОМЕЈ, КРЕДИТИРАНА ОД БАНКАТА

АД ЕСМ и Владата на Република Северна Македонија остануваат цврсто решени на имплементацијата на т.н. зелено сценарио во енергетскиот сектор во земјата и зголемување на бројот на производствени капацитети на електрична енергија од обновливи извори. Напорите на компанијата се препознаени од сите релевантни меѓународни институции, вклучени во реализацијата на проектите […]

ПОВЕЌЕ
“МИЦУБИШИ” ЗАИНТЕРЕСИРАНА ЗА РАЗВОЈНИТЕ ЕНЕРГЕТСКИ ПРОЕКТИ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

“МИЦУБИШИ” ЗАИНТЕРЕСИРАНА ЗА РАЗВОЈНИТЕ ЕНЕРГЕТСКИ ПРОЕКТИ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Делегација на Mitsubishi заедно со нивната партнерска компанија Calik Enerji беа во посета на АД ЕСМ и нејзината подружница РЕК Битола. Jапонската делегација беше информирана за актуелната енергетска состојба во земјава и конкретно во РЕК Битола.   За време на посетата на РЕК Битола, менаџментот на АД ЕСМ ги информираше […]

ПОВЕЌЕ
ДЕВЕТ КОМПАНИИ ДОСТАВИЈА ПОНУДИ НА ЈАГЛЕН ЗА РЕК БИТОЛА

ДЕВЕТ КОМПАНИИ ДОСТАВИЈА ПОНУДИ НА ЈАГЛЕН ЗА РЕК БИТОЛА

ПОНУДИТЕ ГИ ИСПОЛНУВААТ БАРАНИТЕ КОЛИЧИНИ Девет компании се јавија на повторениот повик за набавка на јаглен за третиот блок на РЕК Битола за дополнително производство на електрична енергија наменето за стопанството и државните институции. Понудите ги исполнуваат бараните количини од 900 илјади тони јаглен. Понуди се доставени од домашни фирми […]

ПОВЕЌЕ