СОСТАНОК ВО ВИЕНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА

СОСТАНОК ВО ВИЕНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОД  ЕНЕРГЕТСКАТА ЗАЕДНИЦА

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски учествуваше на Четвртиот координативен состанок на компаниите за производство на електрична енергија на Енергетската заедница, кој се одржа во Виена. Директорот Ковачевски ја презентира актуелната состојба со електро-енергетскиот систем во Р. Северна Македонија, со акцент на менаџирањето на енергетската криза, односно кризата со електрична и со топлинска енергија. На состанокот, Р. Северна Македонија е оценета како една од […]

ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКTРИЧНА ЕНЕРГИЈА 11-15.5.2022

ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКTРИЧНА ЕНЕРГИЈА 11-15.5.2022

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРОДАЖБАТА Резултати од продажба 11-15.5.2022 Sales results 11-15.05.2022   ДОКУМЕНТИ ЗА ПОНУДА Барање понуди 11-15.5.2022 Request for bid 11-15.05.2022 Образец понуда 11-15.05.2022 Понудувачите коишто сакаат да учествуваат со доставување понуда, а немат потпишано Рамковен договор со ЕСМ Продажба, претходно да стапат во контакт со ЕСМ Продажба на следните електронски адреси: elemtrejd@elem.com.mk; sinisa.ivanovski@elem.com.mk; pavle.madzovski@elem.com.mk;

ПОВЕЌЕ

РЕК БИТОЛА И ФАКУЛТЕТОТ ЗА БИОТЕХНИЧКИ НАУКИ – БИТОЛА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

РЕК БИТОЛА И ФАКУЛТЕТОТ ЗА БИОТЕХНИЧКИ НАУКИ – БИТОЛА ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

Најголемиот македонски производител на електрична енергија и најстарата единица на битолскиот универзитет започнуваат научна, техничка, образовна и апликативна соработка чиј приоритет е младите да стекнат соодветни вештини и тука, во татковината да ја најдат и обезбедат својата иднина. Меморандумот за соработка го потпишаа вд директорот на РЕК Битола, Пеце Матевски и деканот на Факултетот за биотехнички науки – Битола, Гордана Димитровска.   Соработката предвидува различни […]

ПОВЕЌЕ

ОДБЕЛЕЖАНИ 58 ГОДИНИ ОД ПОЧЕТОКОТ НА ИЗГРАДБАТА НА ХЕЦ ТИКВЕШ

ОДБЕЛЕЖАНИ 58 ГОДИНИ ОД ПОЧЕТОКОТ НА ИЗГРАДБАТА НА ХЕЦ ТИКВЕШ

Вработените во ХЕЦ Тиквеш, денеска, традиционално  им укажаа должна почит на починатите градители на хидроелектраната и ја одбележаа 58 годишнината од почетокот на изградбата на еден од најзначајните хидроенергетски капацитети во земјава. – Останавме верни на традицијата и скромно го одбележавме овој значаен датум за нашиот хидроенергетски капацитет. Денес им оддаваме почит на четворицата работници кои загинале за време на изградбата на хидроелектричната централа и […]

ПОВЕЌЕ

ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКTРИЧНА ЕНЕРГИЈА 6-10.5.2022

ПРОДАЖБА НА ЕЛЕКTРИЧНА ЕНЕРГИЈА 6-10.5.2022

РЕЗУЛТАТИ ОД ПРОДАЖБАТА Резултати од продажба 6.5-10.5.2022 Sales results 06.05-10.05.2022   ДОКУМЕНТИ ЗА ПОНУДА Барање понуди 6 – 10.5.2022 Барање понуди 06 – 10.05.2022 Образец понуда 6 – 10.05.2022 Понудувачите коишто сакаат да учествуваат со доставување понуда, а немат потпишано Рамковен договор со ЕСМ Продажба, претходно да стапат во контакт со ЕСМ Продажба на следните електронски адреси: elemtrejd@elem.com.mk; sinisa.ivanovski@elem.com.mk; pavle.madzovski@elem.com.mk;

ПОВЕЌЕ

ЕНЕРГЕТСКИТЕ ПРОЕКТИ НА ФОРУМОТ 100 ДЕНА ВЛАДА

ЕНЕРГЕТСКИТЕ ПРОЕКТИ НА ФОРУМОТ 100  ДЕНА ВЛАДА

На денешниот Форум ,,100 дена Влада” премиерот Ковачевски даде значителен простор на постигнатото во сферата на енергетиката и особено во инвестициите во обновливи извори на енергија. Ковачевски нагласи дека државата ја спроведува Стратегијата за транзиција на енергетскиот сектор, којашто во основа значи транзиција кон обновливи извори на енергија. „За таа цел веќе ја пуштивме во пробна работа фотонапонската централа од 10 мегавати на старите наоѓалишта […]

ПОВЕЌЕ

СЕ ПОСТАВУВААТ ЦЕВКИТЕ ОД ТОПЛОВОДОТ ОД РЕК БИТОЛА

СЕ ПОСТАВУВААТ ЦЕВКИТЕ ОД ТОПЛОВОДОТ ОД РЕК БИТОЛА

Започна поставувањето на цевките од топловодот од РЕК Битола до Битола. Со засилен интензитет се подготвува трасата низ која ќе поминува топловодот кој ќе обезбеди топлинска енергија за Битола, Новаци и Могила. Првите цевки се поставени на излезот од РЕК Битола кон Новаци, и тие треба да ја прифаќаат топлинската енергија која се создава како нус производ во текот на производството на електрична енергија и […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ СО НОВИ МЕРКИ ЗА ШТЕДЕЊЕ: НАМАЛЕНИ ПЛАТИ НА ДИРЕКТОРИ, НАМАЛЕНИ ЈАВНИ НАБАВКИ И РАСХОДИ

АД ЕСМ СО НОВИ МЕРКИ ЗА ШТЕДЕЊЕ: НАМАЛЕНИ ПЛАТИ НА ДИРЕКТОРИ, НАМАЛЕНИ  ЈАВНИ НАБАВКИ И РАСХОДИ

АД ЕСМ воведе нови мерки за штедење и ги прошири мерките кои ги донесе во декември 2021г, со цел намалување на трошоците во услови на енергетска криза. Со најновите мерки ревидирани се планот за јавни набавки, финансискиот план и програмата за инвестиции за 2022г. Годишен план за јавни набавки (ГПЈН)-намалување за 96 милиони евра (5.861.339.686 денари) Годишен финансов план-намалување расходи за 8,3 милиони евра (515.194.000 […]

ПОВЕЌЕ

СОРАБОТКА ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВО ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ И ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ФИНАНСИСКАТА ЛИКВИДНОСТ НА КОМПАНИЈАТА ВО УСЛОВИ НА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

СОРАБОТКА ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВО ОБНОВЛИВИ ИЗВОРИ И ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ФИНАНСИСКАТА ЛИКВИДНОСТ НА КОМПАНИЈАТА ВО УСЛОВИ НА ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА

Состанок на високо ниво се одржа меѓу АД ЕСМ и Европската банка за обнова и развој, на кој присуствуваа членови на Управниот одбор на АД ЕСМ, предводени од генералниот директор, Васко Ковачевски, и високи претставници на банката, Анди Аранитаси, претставник за ЕБРД во Р. Северна Македонија, Анастасиос Гиаморидис, главен економист во одделот за енергија и природни ресурси за Западен Балкан и Стефан Костоски, банкар.   […]

ПОВЕЌЕ

ГРЕЈНАТА СЕЗОНА ЈА ПОМИНАВМЕ СО СТАБИЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТРУЈА, БЕЗ РЕСТРИКЦИИ ЗА ГРАЃАНИТЕ

ГРЕЈНАТА СЕЗОНА ЈА ПОМИНАВМЕ СО СТАБИЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТРУЈА, БЕЗ РЕСТРИКЦИИ ЗА ГРАЃАНИТЕ

Директорот на РЕК Битола Пеце Матевски гостуваше во Актуел на Тера телевизија и одговори на повеќе прашања поврзани со работата на најголемиот комбинат за производство на електрична енергија во државата. ВИДЕО ЛИНК ОД ОБРАЌАЊЕТО  

ПОВЕЌЕ