Повик за претквалификација

Повик за претквалификација

ЗА ИНЖЕНЕРИНГ, НАБАВКА И ИЗВЕДБА – ЛОТ1 И ЛОТ2 за проектот ПАРК НА ВЕТЕРНИ ЕЛЕКТРАНИ БОГДАНЦИ II ФАЗА АД ЕСМ ги информира сите заинтересирани компании да се пријават на порталот за е-набавки на GTAI (Germany Trade & Invest) која е економска развојна агенција на Сојузна Република Германија (www.gtai.de). Заинтересираните компании треба да се регистрираат на порталот во делот наменет за проекти финансирани со кредити од KfW банка и да изразат интерес за […]

ПОВЕЌЕ

Електроенeргетскиот сектор е стабилен

Електроенeргетскиот сектор е стабилен

Генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски на сегашната позиција е само неколку месеци, но тој претходно беше директор на РЕК „Битола“ и затоа, како што вели, не се чувствува како нов во работата, добро е запознаен со состојбите во компанијата и точно знае што се случува(ло) во неа, што треба да се промени, а што не треба повеќе да се случува. Токму затоа „Нова […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ ќе набави еколошки автобуси за превоз на работниците во РЕК Битола

АД ЕСМ ќе набави еколошки автобуси за превоз на работниците во РЕК Битола

АД ЕСМ објави јавен повик за купување на шест нови автобуси за превоз на работниците во РЕК Битола. Автобусите ќе бидат еколошки, со погон на CNG, односно метан. За оваа цел предвидени се 88 милиони денари или 1,4 милиони евра, сопствени средства на АД ЕСМ. Јавната набавка е сега, на крајот од годината како резултат на домаќинското работење на компанијата и заштедите направени во текот […]

ПОВЕЌЕ

Поголема соработка меѓу АД ЕСМ и Битолскиот универзитет

Поголема соработка меѓу  АД ЕСМ и Битолскиот универзитет

Поголема соработка меѓу битолскиот универзитет и ,,Електрани на Северна Македонија” договорија денеска генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски и ректорот на универзитетот Св. Климент Охридски од Битола, Сашо Коруновски, на средбата која се одржа во Ректоратот. АД ЕСМ и РЕК Битола во голема мера користат стручни мислења од професорите на Универзитетот и тековната соработка е оценета како одлична, додека за нејзино понатамошно продлабочување договорено […]

ПОВЕЌЕ

Премиерот Заев и директорот на ЕСМ Ковачевски: Со 19 милиони евра ќе се набави механизација за ископ на јаглен и јаловина во РЕК Битола, за што од 2008 до 2017 биле потрошени околу 230 милиони евра

Премиерот Заев и директорот на ЕСМ Ковачевски: Со 19 милиони евра ќе се набави механизација за ископ на јаглен и јаловина во РЕК Битола, за што од 2008 до 2017 биле потрошени околу 230 милиони евра

Електрани на Северна Македонија, која оваа година бележи исклучително успешни резултати како континуитет на успешните деловни политики од 2017 година наваму, денеска пред граѓаните на нашата земја излегува со уште една одговорна корпорациска одлука: 19 милиони евра, како дел од добивката на компанијата оваа година, ќе биде инвестиран за набавка на помошна механизација за РЕК Битола за ископ на јаглен, истакна претседателот на Владата на […]

ПОВЕЌЕ

РЕК Битола на чекор до А – Дозвола за усогласување со оперативен план

РЕК Битола на чекор до А – Дозвола за усогласување со оперативен план

АД ЕСМ, Подружница РЕК Битола ја известува јавноста дека Нацрт А – Дозволата за усогласување со оперативен план е објавена на официјалната веб – страна на Министерството за животна средина и просторно планирање http://www.moepp.gov.mk/?page_id=16091 .Информации во врска со Нацрт А – Дозволата за усогласување со оперативен план, заинтересираната јавност може да добие во Министерството за животна средина и просторно планирање (e-mail B.Tateshi@moepp.gov.mk). Засегнатата јавност, во рок […]

ПОВЕЌЕ

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола

Заврши капиталниот ремонт на Блок 2 на РЕК Битола. Постројката е синхронизирана со електроенергетскиот систем на РСМ и испорачува електрична енергија согласно потребите на потрошувачите. Ремонтните активности на Блок 2 на РЕК Битола започнаа на 7 септември и за време на зафатот беше направен капитален ремонт на турбината, за првпат после осум години. Паралелно се одвиваше и првата фаза од реконструкцијата на разладната кула на […]

ПОВЕЌЕ

АД ЕСМ донира 3.000.000 денари помош за настраданите во земјотресот во Албанија

АД ЕСМ донира 3.000.000 денари помош за настраданите во земјотресот во Албанија

АД Електрани на Северна Македонија на посебна седница на Управниот одбор донесе одлука да донира 3.000.000 денари помош за настраданите во земјотресот во Албанија од 26.11.2019г. Средствата ќе бидат уплатени на наменската сметка за помош која е отворена од Црвениот крст во нашата земја, по повод овој трагичен настан. Исто така, генералниот директор на АД ЕСМ, м-р Васко Ковачевски упати писмо до генералниот директор на […]

ПОВЕЌЕ

Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј“ – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј“ – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашање д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија м-р Крешник Бектеши, присуствуваа на свеченото потпишување на договорот за изградба на фотоволтаична електрана Осломеј, со инсталирана моќност од 10 мегавати, кој го парафираа генералниот директор на АД Електрани на Северна Македонија, м-р Васко Ковачевски и претседателот на бордот на директори на компанијата-изведувач „Гиришим Електрик“, г. Мухатин Бехиџ Харманли. Вицепремиерот […]

ПОВЕЌЕ

Менаџментот на АД ЕСМ одржа работен состанок со претставници на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги

Менаџментот на АД ЕСМ одржа работен состанок со претставници на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги

Нашите производствени капацитети во моментов гарантираат сигурно и стабилно производство на електрична енергија. Компанијата успеа со сите дополнителни анализи и резултатите кои ги имаме од претходниот период да направи цена на електричната енергија од 34,5 евра по мегават час која ќе ја понудиме на универзалниот снабдувач. Тоа значи дека ќе нема зголемување на цената за крајните потрошувачи, односно за граѓаните, порача денеска генералниот директор на […]

ПОВЕЌЕ